Erilaiset tehdasvierailut panimoissa, tislaamoissa, suklaatehtaissa ja muutamissa muissa ovat nostaneet viime vuosina suosiotaan ja se on totta kai hieno ja kiinnostava ilmiö.

 

Meillä Nokialla tehtaanmyymälä on palvellut pitkään ja aina tasaisin väliajoin innokkaimmat asiakkaat ovat pyytäneet, että pääsisikö kurkistamaan tehtaan puolelle. Kun saimme vierailijoille olennaiset asiat kuten oluthanat, kylmäkaapit, olutlasit, pöydät ja tuolit hommattua niin päätimme avata ovet halukkaille. Nyt jos joku miettii, että eihän panimo saa myydä tuotteitaan ulos suoraan panimolta, niin ei saakaan, ellei panimo ole perustanut tehtaan oheen elintarvikekioskia. Jotta kioskimyyntiin saa luvat se vaatii, että myynnissä on oluen lisäksi muitakin elintarvikkeita, mikä selittää sen, miksi myymälämme valikoimissa on myös hyvin säilyviä elintarvikkeita, kuten kalasäilykkeitä, kahvia ja näkkileipää. Tekeillä oleva alkoholilain uudistus saattaa kuitenkin tuoda pienpanimoille ulosmyyntioikeuden, mutta se jää nähtäväksi.

Kuluvan vuoden aikana erilaisia ryhmiä on Nokialla käynyt melkein 50. Huikea määrä! Parasta vierailuissa on se fiilis millä porukka aina panimolle tulee. Monelle oman oluen kaataminen oluthanasta on jo pelkästään parasta ikinä. Osa taas maistaa kierroksella ensimmäistä kertaa vehnäolutta, ale -olutta tai jotakin muuta erikoisolutta ja huomaa oluesta olevan moneksi. Lisäksi moni on kuullut termit IPA, APA, pohjahiiva, suodatettu ja suodattamaton, mutta termien tarkoitusta ei ole tullut ajatelleeksi. Meidän kierroksella tutuksi tulevat oluet, niiden valmistus sekä värikäs historia joka pitää sisällään niin Linda-siiderin kulta-ajat kuin myös Nokian vesikriisin ja muut vaikeudet.

 

Keväällä kävin Amsterdamissa ollessani tutustumassa siihen, millaista touhu on, kun se tehdään isosti isoilla resursseilla. Heinekenin koko vanha panimorakennus eli varmaan 10 000 neliötä oli pelkästään vierailukäytössä ja kävijöitä muuten riittää sielläkin. Viime vuonna Heineken Experience oli suosituin nähtävyys Amsterdamissa yli miljoonalla kävijällään. Pelkästään oma hevostila rakennuksen sisällä kertoo toiminnan laajuudesta. Kannattaa ehdottomasti vierailla, jos liikkuu siellä päin.

 

Jos haluaisit päästä kurkistamaan miltä meillä näyttää mutta et saa sopivaa ryhmää kasaan niin kannattaa tutustua joulukuussa avattavaan Nokian Panimon virtuaaliseen joulukalenteriin. Joulukalenterissa arvotaan joka päivä palkintoja ja pääpalkintona ilmainen panimokierros! Linkki virtuaaliseen joulukalenteriin löytyy jo testiversiona osoitteesta http://www.nokianpanimo.fi/joulukalenteri.htm

 

Mukavaa joulun odotusta! 

 

Janne Paavola, 15.11.2017