Olen jo kahdenkymmenen vuoden ajan seurannut erilaisten olutfestivaalien toimintaa.

On todettava että niistä on tullut aina vain kiinnostavampia vuosien saatossa mikä selittyy varmaan sillä, että panimoita on tullut runsaasti lisää ja kiinnostus oluita kohtaan on lisääntynyt hurjasti!

Eikä myös parane unohtaa sitä että panimot ovat alkaneet panemaan myös mitä erikoisempia oluita. Itse henkilökohtaisesti olen jo hieman kyllästynyt ipoihin ja apoihin ja kaikenmaailman maustettuihin oluisiin, mutta se siitä!

Itse festarit ovat myös hieman muuttuneet. Ennen oli ehkä jopa tarkoituksenmukaista juoda mahdollisimman paljon olutta ja tulla hirveeseen humalaan, kun taas nykyään voi jopa törmätä kaveriin joka ottaa tuopista huikan ja kirjoittaa siitä muistiinpanoja pieneen vihkoseensa. Hienoa homma!

Myyjät ovat yleisesti tietoisia siitä mitä mitä myyvät ja osaavat kertoa tuotteesta kaiken oleellisen. Ennen kun menit tiskille ja kysyit mitä myyjältä että vaikka mitä humalaa tuote sisältää niin harva osasi vastata. Nykyään myös ruokatuotteet ovat tulleet mukaan kuvioihin. Kovasti porukka jo haluaa yhdistellä eri olutta eri ruokatuotteelle.

Itse koin ensimmäiset olutfestarit 90-luvulla tampereen pakkahuoneella. Tummien oluiden tori oli tapahtuman nimi. Hiukan nimeä silloin ihmettelin kun valtaosa oli kyllä perus lagereita. Kaipaan kyllä kovasti kyseistä tapahtumaa. Siellä oli jotenkin kiva tunnelma. Seuraavaksi astuin Helsinki Beer Festivaaleille. Se olikin sitten paljon isompi tapahtuma näin olutpiireissä. HBF jatkaa edelleen toimintaansa, onnittelut siitä järjestäjille.

Kaikista kokemistani olutvestareista paras konsepti on kyllä SOPP eli Suuret Oluet –  Pienet Panimot, Pekka Kääriäisen perustama olut- ja ruokakojujen täyttämä toritapahtuma. Lyhykäisyydessään homma menee niin että panimot ja ruokatoimittajat myyvät tuotteitaan torille pystytetyssä suuressa telttakylässä. Olut, ruoka ja musiikki kesäillassa kera samanhenkisten ihmisten. Mikä sen mukavampaa! Itse vastaan Nokin Panimon toiminnasta tampereen SOPPISSA 25.5-27.5.2017.

Lopuksi vielä vahva suositus, jos et ole koskaan käynyt olutfestivaaleilla niin nyt on korkea aika! SOPPeja on koko kesän ja Suomen tarpeiksi, löydä omasi ja tuu moikkaan.

Maltaista kesää!

T.Miitri Jokitie

varastopäällikkö / jokapaikanhöylä