Vanhempani reissasivat 80-luvulla ahkerasti itänaapurissa Leningradissa. Siellä kuulemma kampaamoissa käytettiin silloin olutta kampausnesteenä. Vähän ihmetytti, mutta arvelin, että eipä tainnut Neuvostoliitossa olla Farrah Fawcett -sprayta saatavilla. Asiaa kuitenkin googleteltuani huomasin, että kaikenlaiset kauneusbloggarit ja ekoihmiset ovat oluthoidon testanneet ja hyväksi havainneet.

Vaikka itse kaadan mieluummin Keisarini lasiin, kuin päänahan kautta viemäriin, on oluesta silti muuhunkin. Leipomisesta ja oluista innostuneille on netti väärällään kiinnostavia reseptejä testattavaksi. Olut nimittäin on leipojan kaveri: se maustaa sämpylät ja mehevöittää kakut.

Suklaakakun maun syventäminen stoutilla tai portterilla ei ole mikään uusi oivallus leipureiden keskuudessa, mutta minä halusin testata miten oma lempparikeisarini, tumma lager Dark, toimii kakun mausteena. Ja toimiihan se. Oluen makua kakkuun ei juurikaan jää, mutta kakusta tulee ihanan tiivis ja kostea. Vielä parempi kakusta tulee, jos sen jättää keskeltä hitusen taikinaiseksi. Tölkistä jää (jos ei ole mennyt leipurin parempiin suihin) sen verran olutta yli, että kakun voi vielä kosteuttaa lopuksi oluella. Minä päätin vielä tekaista kakulle kuorrutteen maapähkinävoista ja tomusokerista, mutta ilmankin toimii.

Miehekkään rouheiset sämpylätkin saa elegantista pikkumustasta taiottua. Puolen litran Dark-tölkistä saa juuri sopivasti nestettä sämpylätaikinaan, ja kun jauhoseokseen lisää vielä kaljamallasta, on oluenystävän aamupalaongelma ratkaistu.

Jos tumman oluen käyttö leivonnassa tuntuu liian tutulta ja tylsältä, on muodikkaista IPA-oluistakin jo kehitetty reseptejä. Yhteishyvän koeleipomo esimerkiksi on keksinyt käyttää Keisari IPA:a sitruunatortun kirpakan täytteen kuohkeuttajana. Tai miltä kuulostaisi olut-juustokakku IPA-kiilteellä?   

 

Keisari Dark -kakku maapähkinävoikuorrutuksella

2,5dl                   Keisari Dark -olutta

200g                    margariinia

100g                    tummaa suklaata

2dl                       muscovado- tai fariinisokeria

2dl                       tavallista sokeria

1,5dl                   paksua maustamatonta jugurttia

2                           munaa

1tl                        vaniljauutetta tai yhden vaniljatangon siemenet

4dl                       vehnäjauhoja

2tl                        ruokasoodaa

 

Kuorrutus:

125g                    margariinia

2,5dl                   sileää maapähkinävoita

3rkl                      maitoa

5dl                       tomusokeria

 

-Sulata margariini ja lisää olut, suklaa ja sokerit. Sekoittele kunnes aineet ovat sulaneet sileäksi seokseksi.

-Vatkaa jugurtti, munat ja vanilja sekaisin. Yhdistä olut-suklaaseokseen.

-Sekoita vehnäjauhot ja sooda hyvin sekaisin ja sekoita ne taikinaan. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan.

-Paista 180 asteessa n. 45min. Kakku saa jäädä keskeltä hieman tahmeaksi. Kostuta kakkua vielä halutessasi oluella.

-Valmista kuorrutus: pehmennä margariinia hiukan mikrossa. Lisää maapähkinävoi ja vatkaa seos sileäksi sähkövatkaimella. Lisää tomusokeria vähitellen, kunnes seos alkaa paksuuntua. Lisää maitoa lusikka kerrallaan, kunnes kaikki tomusokeri on sekoittunut ja kuorrute on paksua, mutta levittyvää. Levitä jäähtyneen kakun päälle.

 

-Kesäkerttu Anniina